Kabir Ziyareti ile ilgili Hadis-i Şerifler

Kabir ziyaret edildiğinde nasıl dua edilmelidir? Kabir Ziyareti ne zaman yapılmalıdır? Kabirde uyulması gereken hal ve davranışlar nelerdir? Kabirde hangi ayetler okunabilir?

Hz. Âişe(radıyallahu anhâ)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah(sallallahu aleyhi ve sellem) onun yanında olduğu her gece, gecenin sonuna doğru(Medine’nin kabristanlığı olan) Bakî’ye gider ve şöyle derdi:

Selâm size ey müminler diyarının sakinleri! Bir gün geleceği vaat olunan şey(ölüm) size geldi. İnşaAllah biz de size katılacağız. Allah’ım Ğargat ağaçlarının bulunduğu Bakî mezarlığındakileri bağışla!

(M2255 Müslim, Cenâiz, 102)

Büreyde(radıyallahu anhâ)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah(sallallahu aleyhi ve sellem) ashâbına, kabir ziyaretine gittiklerinde şöyle demelerini tavsiye ederdi:

es-Selâmü aleyküm ehle’d-diyâri mine’l-mü’minîne ve’l-müslimîn ve innâ inşâallâhu biküm lâhikûn, es’elü’llâhe lenâ ve lekümü’l-âfiye

Bu diyarın Mümin ve Müslüman sakinleri! Selâm olsun sizlere. Bizler de inşaAllah size katılacağız. Bizim için de, sizin için de Allah’tan afiyet dilerim.

(M2257 Müslim, Cenâiz, 104)

İbn Abbâs(radıyallahu anhâ) anlatıyor:

Resûlullah(sallallahu aleyhi ve sellem) Medine’de bir kabristana uğradı ve yüzünü onlara dönerek şöyle dedi:

Ey bu kabirlerde yatanlar! Size selâm olsun. Allah, sizi de bizi de bağışlasın. Siz, bizden önce gittiniz. Biz de peşinizden geleceğiz.

(T1053 Tirmizî, Cenâiz, 59)

Büreyde(radıyallahu anhâ)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

Kabirleri ziyaret etmek isteyen etsin. Zira kabir ziyareti bize, âhireti hatırlatmaktadır.

(T1054 Tirmizî, Cenâiz, 60; D3235 Ebû Dâvûd, Cenâiz, 75, 77)